کارشناسان ما، مشتاقانه منتظر پاسخگویی به سوالات شما هستند.
استفاده از اسامی بیگانه در نام شرکت
استفاده از اسامی بیگانه در نام شرکت مجاز است یا خیر ؟ این سوال را بارها و بارها از سوی متقاضیان ثبت شرکت شنیده ام و در این مقاله بر آن شدم که قوانین را در این خصوص توضیح دهم
در ادبیات امروزۀ ایران، بعضی از اسامی و عبارتهای خارجی خیلی زیاد و گسترده مورد استفاده قرار گرفته، به طوری که همۀ مردم و ادارهها و مراجع مختلف از اونها استفاده میکنن؛ برای مثال میتونیم به کلمه هایی مثل تلفن، صندل، فلش، موکت، ویتامین، ایده، بیسکوئیت، اسکناس، آلرژی، کنترل، ترافیک، استاندارد، موزه، صابون، سالن، روبان، ویلا، کامپیوتر، انفورماتیک، رادیاتور، سس، کنسرو، کنکور، پرشیا، ماشین، سماور، شوفاژ، دلتا، پاساژ، تابلو، تیراژ، ادکلن، تیراژ، اکران، بالکن و … اشاره کنیم. طبق قانون (آیین نامۀ ممنوعیت بکارگیری اسامی، عناوین و اصطلاحات بیگانه)، اون دسته از کلمه های عربی و یا کلمه هایی که از قدیم وارد زبان فارسی شدن و امروزه رواج دارن و جزئی از زبان فارسی به حساب میان، و یا کلمه ها و اصطلاحات عربی که از متنها و فرهنگ اسلامی به زبان فارسی راه پیدا کردن، اگر با بافت زبان فارسی تناسب داشته باشن، کلمۀ خارجی به حساب نمیان، و میشه از اونها به عنوان اسم شرکت استفاده کرد.
بعضی وقتها شرکتهایی که از این دسته از کلمه ها به عنوان نام شرکت و یا برای تغییر نام شرکت استفاده کردهاند، در ادارههای ثبت به مشکل برمیخورن؛ برای مثال شرکتی با اسم پرشیا ایده گستر تجارت و فعالیت کرده ولی موقع تغییر نام، ادارۀ ثبت بدون مستند قانونی، اون شرکت رو مجبور میکنه که کلمۀ پرشیا رو از اسم شرکت حذف کنه، که این باعث میشه حقوق مادی و معنوی شرکت آسیب جدی ببینه.
در استفاده از اسامی بیگانه در نام شرکت ، سوالی دارید؟
از طرف دیگه فرهنگستان زبان و ادب فارسی، هنوز خیلی از اسمها و کلمههای تخصصی خارجی که در زمینههای اقتصادی، بازرگانی، اجتماعی و پزشکی استفاده میشن رو، با کلمههای فارسی معادل سازی نکرده؛ و با وجود صرف هزینههای زیاد و استفاده از اساتید مختلف در فرهنگستان زبان و ادب فارسی باز هم جایگزینی اسامی خارجی با اسامی و کلمههای فارسی خیلی کندو آروم انجام میشه، که این کندی و تأخیر باعث میشه تا اسامی و اصطلاحات خارجی سالها در ایران استفاده بشن، و بعد از اینکه این کلمهها و اصطلاحات خارجی رواج پیدا میکنن، فرهنگستان تازه به فکر معادلسازی، اون هم به صورت غیرتخصصی، میوفته.
چگونگی استفاده از اسامی مشارکتی خارجی
- این درسته که متقاضیان ثبت شرکت باید از اسمهای ایرانی برای شرکتشون استفاده کنن، ولی بعضی وقتا هم پیش میاد که شرکتهای تجاری تصمیم میگیرن که برای انجام معاملات بینالمللی و یا صادرات و واردات کالا و خدماتشون، از نامهای خارجی استفاده کنن؛ سوابقی که وجود داره نشون میده که به علت دخالت سایر دستگاهها، ادارههای ثبت دربارۀ این موضوع خیلی سخت گیری میکنن. به هر حال اگر در شرکت سهامدار خارجی وجود داشته باشه، میشه از اسامی خارجی استفاده کرد.
- طبق قانون لازم نیست که محصولات خارجی که اسم خاص دارن، اسم خودشونو به فارسی تبدیل بکنن، همینطور مؤسساتی هم که این محصولات رو عرضه میکنن، میتونن اسمشون رو تغییر ندن، بنابراین میشه گفت که ادارات ثبت صلاحیت این رو ندارن که این اشخاص حقوقی رو مجبور به تغییر نام کنن.
- همینطور در مصوبۀ هیئت وزیران، اینجوری پیش بینی شده که شرکتهایی که سرمایه گذار خارجی دارن میتونن از اسامی خارجی استفاده کنن، در تبصرۀ این آیین نامه اومده که:
- مؤسسههایی که در کشورهای دیگه محصولاتی با یک نام تجاری خاص تولید میکنن، اگر در ایران سرمایهگذاری کنن، میتونن برای ثبت شرکت سرمایهپذیر و عرضۀ محصولات تولید شده در ایران، با رعایت قوانین و مقررات مربوطه) از اسم شرکت خارجی سرمایهگذار و نام تجاری خاص اون محصولات استفاده کنن.
هر شرکت خارجی میتونه شعبهها و نمایندگیهاشو با نام خودش ــ همون نام شرکت اصلی خارجی ــ به ثبت برسونه، بنابراین برای جذب سرمایهگذار خارجی و بهبود فضای کسب و کار نباید در زمان تأیید نام، دربارۀ این موضوع مانعی به وجود بیاد.
با توجه به اون چیزایی که تا حالا گفته شد، و عضویت ایران در معاهدههای مختلف مثل معاهدۀ پاریس و سازمان مالکیت معنوی (وایپو)، و در خواست عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی، و با توجه به استاندارد سازی نحوۀ شروع کسب و کار، این دسته از محدودیتهای غیرتخصصی برای تعیین نام و انتخاب اسمهای خارجی، باعث آسیب رسیدن به تجارت و اقتصاد مقاومتی میشه، و از بهبود فضای کسب و کار جلوگیری میکنه.
رفع محدودیتهای تعیین نام، مطابق قوانین بهبود فضای کار
- چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است
- شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز و کاربردهای متنوع
- با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد
یکی از هدفهای اساسی برای اجرای سیاستهایی که از طرف رهبر انقلاب در اصل 44 قانون اساسی در نظر گرفته شده، از بین بردن موانع و مشکلاتیه که برای انجام فعالیتهای اقتصادی و تجاری وجود داره، رفع این موانع باعث میشه که انجام این نوع فعالیتها آسونتر انجام بشه. برای همین طبق قوانین مربوط به خروج غیر تورمی از رکود، و با توجه به قانون برنامۀ پنجم توسعۀ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، ایجاد هر نوع محدودیت برای کسب و کارها ممنوع شده، ولی با توجه به آمار بالای رد درخواستهای مربوط به اسم شرکتها به علت مقررات مربوط به فرهنگستان زبان و ادب فارسی، در مرحلۀ اول باید حذف این نوع مقررات از امور تجاری و اقتصادی برای مراجع قانونگذار در اولویت قرار بگیره.
در مورد اون دسته از اسمهایی که باید از چند دستگاه مختلف مجوز بگیرن، نحوۀ انجام کار به این صورته که، دستگاه اصلی، وظیفه داره که امور مربوطه رو هماهنگ کنه، و مجوز رو تکمیل و صادر کنه. دستگاه اصلی باید به صورت واقعی و یا در فضای مجازی با بقیۀ دستگاهها هماهنگ باشه و با اونا ارتباط داشته باشه، تا بتونه هم مجوزها رو به صورت هم زمان صادر کنه و هم از بازۀ زمانی که هیأت (مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار)، برای صدور مجوز پیش بینی کرده، تجاوز نکنه.
برخی از اسامی که قبل از ثبت نیاز به مجوز دارند
طبق قوانین مربوط به تعیین نام شرکتهای تجاری، فقط بعضی از اسمهای درخواستی متقاضیان قبل از ثبت باید از دستگاههای اجرایی مجوز بگیرن. در بخشنامهای که از طرف ادارۀ کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری فرستاده شده، اون دسته از اسمهایی که قبل از ثبت به مجوز احتیاج دارن، مشخص شده؛ که بعضی از اونها عبارتن از:
اسامی و عنوان های مربوط به امور پولی و بانکی
مثل: بانکها و مؤسسات اعتباری، صرافیها، لیزینگها، تعاونیهای اعتباری و صندوقهای قرض الحسنه، که اینها نیاز به مجوز از بانک مرکزی دارن.
اسمی و عنوانهای بیمه ای
مثل: بیمه، خدمات بیمه و کارگزاری بیمه، که باید از بیمۀ مرکزی مجوز بگیرن.
اسامی و عناوین بورس
مثل: نهادهای مالی کارگزاران، معاملهگران، بازارگردانان، مشاوران سرمایهگذاری مؤسسۀ رتبه بندی، صندوق سرمایهگذاری، شرکتهای سرمایهگذاری بورسی، پردازش اطلاعات مالی، تأمین سرمایه و صندوق بازنشستگی، که همۀ اینها نیاز به مجوز از سازمان بورس دارن. البته برای استفاده از هر نوع عنوان (سرمایه گذاری ترکیبی) در اسم شرکت، احتیاجی به مجوز سازمان بورس اوراق بهادار نیست، و فقط برای استفاده از عنوان (سرمایه گذاری مطلق) و یا (سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار) به اخذ مجوز از این سازمان احتیاجه؛ بنابراین برای سرمایه گذاری ساختمانی، سرمایه گذاری پروژۀ عمرانی و … نیازی به اخذ مجوز از سازمان بورس نیست.
در مورد تعاونی سهامی عام باید هم از ادارات تعاونی و هم از سازمان بورس اوراق بهادار مجوز گرفت، و برای تعاونی اعتباری باید هم از ادارات تعاونی و هم از بانک مرکزی مجوز گرفت.
اسامی و عنوان هایی به شکل تعاونی
مثل: تعاونی مسکن، مصرف، تولید، خدماتی و کشاورزی، که برای موارد نیاز به اخذ مجوز از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعیه.
و بقیۀ مواردی که در قانون پیش بینی شده.