شرکت تضامنی و آشنایی با آن
شرکت تضامنی یکی از انواع شرکت های قابل ثبت در کشور می باشد که در موسسه ثبت شرکت ونک به کررات مورد ثبت واقع شده است.
از ویژگی های مهم ثبتی در خصوص شرکت های تضامنی اینه که در زمان تأسیس شرکت تمام سرمایۀ شرکت می تونه نقدی یا غیرنقدی باشه. مدیران شرکت میتوانند یک یا چند نفر از بین شرکا باشند و یا خارج از شرکا انتخاب بشوند.
در شرکت تضامنی هیچ کدوم از شرکا نمی توانند سهم خود را رو به کسی دیگر انتقال بدهند مگر اینکه رضایت همۀ شرکا رو برای این کار بگیرند، به همین دلیل صورت جلسۀ نقل و انتقال سهم الشرکه باید به امضای همۀ شرکا برسد.
در شرکت تضامنی اشخاص، شخصیت و اعتبار شرکا از اهمیت خاصی برخوردار است، و شرکای شرکت معمولاٌ اشخاصی هستند که به شخصیت، اعتبار و سرمایۀ همدیگر آشنایی دارند، بنابراین شرکت شخص، شرکتهای خانوادگی و فامیلی هستند.
این نوع شرکتها از دو ویژگی برخوردارند:
اولاٌ با اینکه تابع قانون تجارت باشند اما بیشتر آنها از قرارداد شرکا تبعیت کنند، دوماٌ اینکه در این شرکت ها شخصیت شرکا اهمیت اساسی دارد و به اصطلاح، قرارداد شرکت وابسته به شخص شرکاست.
بنابراین شخصیت اشخاص از نظرایجاد شخص حقوقی و انحلال اون با اهمیت است. مسئولیت شرکا در شرکت تضامنی شخص معمولاٌ بیشتر از آوردۀ شرکاست و در انواع شرکت ها بسته به نوع شرکت، قوت و ضعف پیدا میکند. از لحاظ نقل و انتقال شرکا و یا سهم الشرکه، رضایت تمامی شرکا لازم است. شخص ثالث میتونه برای وصول طلب خود، به فرد شرکا مراجعه کند و شریک ضامن ملزم به تادیه طلب شرکت است.
شرکت های تضامنی و نسبی از مهمترین این نوع شرکت ها هستند. طبق قانون شرکت تضامنی شرکتی است که که تحت اسم مخصوص و برای امور تجاری بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود. اگر دارایی های شرکت برای تأدیۀ بدهی های شرکت کافی نباشد هریک از شرکا، ضامن پرداخت کل بدهی شرکت است.
از طرفی معمولاٌ انتخاب مدیران و یا افزایش سرمایه و سایر تصمیمات در شرکتهای تضامنی جدا از میزان مسئولیت ها و با رضایت تمامی شرکا انجام میشود.
البته در موارد جزیی اساسنامه، می تواند بدون در نظر گرفتن نظر جمعی تصمیماتی بگیرد. طبق قانون هر شرکت تضامنی می تواند با تصویب همۀ شرکا به شرکت سهامی تبدیل بشود، در اینصورت رعایت تمام موارد قانونی مربوط به شرکت های سهامی لازم است.
در قانون، شرکت نسبی این طوری تعریف شده:
شرکتی که برای امور تجاری تحت اسم مخصوص، بین دو یا چند نفر تشکیل می شود و مسئولیت هر کدوم از شرکا به نسبت سرمایه هایی است که در شرکت گذاشته می شود. تشریفات مربوط به شرکت نسبی مثل شرکت تضامنی است. به طور کلی شرکت های نسبی محدودی در ادارات ثبت، به ثبت رسیده اند و از لحاظ میزان مسئولیت خیلی شبیه شرکتهای مدنی هستند
شرکت های نسبی در حقوق کشور ما وجود داره ولی در حقوق کشورهای اروپایی دیده نمی شود. در واقع قوانین حاکم بر این شرکت، مخلوطی از حقوق مدنی و قواعد حقوق تجارت در مورد شرکت تضامنی است، و بیشترین تفاوت توی این است که مسئولیت شرکا در قبال اشخاص ثالث به نسبت سهم الشرکه آن ها است.