قوانین تاسیس شرکت در ایران چگونه است؟
این سوال بسیاری از علاقه مندان حوزه سرمایه گذاری و کارآفرینی کشور می باشد.
اطلاع کامل از قوانین و مقررات ثبت شرکت در ایران برای فعالین اقتصادی که موتور محرکه اقتصاد کشور می باشند، یکی از مهمترین موضوعات مدیریتی است.

کارآفرینان با اطلاع کامل از قوانین و مقررات ثبت شرکت در ایران میتوانند شرکتی مناسب با حوزه فعالیت و همچنین مناسب با قوانین شراکتی خود را انتخاب نمایند و از گزندهای آتی در این حوزه در امان باشند.

قوانین تاسیس شرکت در ایران

ثبت شرکت در ایران امروزه با توجه به اختلاف قیمت ارزهای بین المللی و مرقوم به صرفه شدن صادرات محصولات تولیدی کشور در میان سرمایه گذاران خارجی نیز بسیار محبوبیت یافته است.
با توجه به قیمت ارز و تفاوت ارزش پول ملی و ارز های بین المللی ، فرصتی مهیا شده که تولید صادرات محور در بازارهای ایران بسیار مرقوم به صرفه شده و نتیجتا در سال های اخیر به مقدار متقاضیان ثبت شرکت در ایران با مالکیت ایرانیان خارج از کشور و همچنین کارآفرینان خارجی به طور قابل ملاحظه ای افزوده شود.

قوانین تاسیس شرکت در ایران

از اینرو در این مقاله سعی داریم به زبانی ساده کلیه اطلاعات لازم در خصوص ثبت شرکت در ایران با توجه به آخرین تغییرات در قوانین و مقررات سال 1402 را بیان نماییم تا علاقه مندان بتوانند به زبانی ساده به اطلاعات لازم جهت تسهیل امور ثبت شرکت در ایران دستیابی داشته باشند.

در ابتدا لازم است به این موضوع اشاره کنم که در صورت وجود هرگونه سوال در مورد ثبت شرکت در ایران میتوانید با کارشناسان موسسه حقوقی ثبت ونک با شماره 02187790 تماس گرفته و از مشاوره رایگان آنان برخوردار شوید .
موسسه بزرگ ثبت ونک اولین و برترین موسسه حقوقی کشور بوده که در سالهای اخیر بیشترین حوزه ثبت شرکت در ایران را برای ایرانیان مقیم خارج و سرمایه گذاران عربی و … به انجام رسانده است. کارشناسان این موسسه به زبان های عربی و انگلیسی مسلط بوده و آماده پاسخگویی به تمامی سوالات شما عزیزان در حوزه ثبت شرکت در ایران می باشند.

برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ثبت شرکت را مطالعه فرمایید.

قبل از پرداختن به موضوع قوانین ثبت شرکت در ایران لازم است به اجمال توضیحی در مورد تاریخچه ثبت شرکت در ایران بدهیم و سپس به موضوع انواع شرکت های قابل ثبت و تفاوت شرکت ها و مقررات کلی آنا خواهیم پرداخت. پس تا پایان مقاله با ما همراه شوید . مدت زمان مطالعه این مقاله 3 دقیقه می باشد .

تاریخچه ثبت شرکت در ایران

تاریخچه ثبت شرکت در ایران به 25 بهمن ماه 1303 برمیگردد که برای اولین بار در مورد قوانین تجاری شرکت های تجاری مورد بررسی قرار گرفت و پس از آن در دوازدهم فروردین و خرداد سال 1304 به تصویب رسید. در سال 1311 هجری شمسی و در دومین روز  اردیبهشت ماه ، اولین قانون تجارت کشور وضع شد و از آن زمان تا کنون به عنوان قانون تجارت کشورمان مورد استفاده قرار گرفته است.

مرجع ثبت شرکت ها در ایران کجاست؟

مرکز اصلی ثبت شرکت ها در ایران در شهر تهران و میدان ونک – بلوار میرداماد تحت عنوان ” ادارۀ ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی ” قرار دارد البته در ایران دفاتر خدماتی ثبتی نیز مانند ثبت ونک وجود دارند که خدمات ثبت شرکت ها و ثبت برند و … را در این حوزه به متقاضیان عرضه میدارند .

با سپردن خدمات ثبت شرکت و … خود به ثبت ونک میتوانید با خیالی آسوده کمتر از مدت 7 روز کاری شرکت خود را در ایران ثبت نمایید. کلیه خدمات ثبت شرکت در ایران را موسسه ونک در سریع ترین زمان ممکن و با کمترین هزینه برای مشتریان خود انجام میدهد .
لازم به ذکر است این موسسه بزرگترین و قدیمی ترین موسسه حقوقی کشور بوده که در تمامی شهرهای کشور نمایندگی فعال دارد.
برای اخذ مشاوره رایگان با کارشناسان خبره ثبت ونک در خصوص ثبت شرکت در ایران میتوانید با شماره تلفن 02187790 تماس حاصل فرمایید.

ثبت شرکت در ایران 2 min

ثبت شرکت در ایران برای چه کسانی ممکن است ؟

ثبت شرکت در ایران برای کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از ایرانی و یا خارجی مطابق قوانین جاریه کشور ممکن می باشد . به عبارتی دیگر تمامی افراد حقیقی و حقوقی صرف نظر از اینکه ملیت ایرانی داشته و یا ملیت کشور دیگری را دارند ، میتوانند در ایران اقدام به ثبت شرکت با مالکیت حتی صددرصد به نام افراد خارجی نمایند.

با توجه به قوانین ثبت شرکت در ایران حتی افرادی که دارای سوپیشینه نیز می باشند هم میتوانند شرکت ثبت نمایند لیکن نمیتوانند جزو مدیران یا بازرسین شرکت مذکور باشند.

یکی دیگر از قوانین مهم این حوزه این است که در ایران میتوان به راحتی چند شخصیت حقوقی وبدون شخصیت حقیقی با یکدیگر شرکت مستقلی به صورت جوینت ونچر ایجاد نمایند  و برای این مهم فقط کافیست مدارک هویتی اشخاص حقوقی و نمایندگان آنرا ارائه داده و فرم های تعیین نام و تقاضا نامه و .. مربوطه را تکمیل نمایند و این نشان از پیشرفته بودن قوانین ثبت شرکت در کشور است .
از اینرو متقاضیان ثبت شرکت در ایران میتوانند با خیالی آسوده اقدام به ثبت شرکت نمایند.

شخصیت حقوقی تعریف و انواع آن در قوانین تاسیس شرکت در ایران

با ثبت هریک از انواع شرکت و یا موسسات شخصیتی حقوقی متولد میشود .
این شخصیت حقوقی در قوانین ایران دارای حق و حقوق و مدارک شناسایی بوده و مطابق مجوزات فعالیت اخذ شده میتواند در زمینه های مجاز قانونی اقدام به فعالیت و ارائه خدمات و یا خرید فروش نماید.
در ایران شخصیت حقوقی را میتوان با توجه به معیار های زیر تقسیم بندی نمود :

  1. مالکیت عمومی و یا خصوصی
  2. مالکیت داخلی یا خارجی
  3. فعالیت اقتصادی یا غیر اقتصادی
  4. فعالیت تجاری ( خرید و فروش ) یا غیر تجاری ( ارائه خدمات )
  5. چگونگی تشکیل و یا تاسیس شرکت

فلذا مطابق قوانین جاریه در حوزه ثبت شرکت ها ، آنچه معقول در نوشتن قوانین مورد وثوق بوده ، این است که شخصیت حقوقی از منظر قانون به دو دسته تجاری و غیر تجاری تقسیم شده است.

مفهوم شخصیت حقوقی تجاری در ثبت شرکت در ایران

منظور از شخصیت حقوقی تجاری از منظر قانونگذار ، به شخصیت حقوقی اطلاق میشود که با هدف تجارتی یعنی خرید و فروش و بازرگانی اقدام به شروع فعالیت نموده باشد. این نوع شخصیت حقوقی تجاری حتما می بایست جزو یکی از اقسام شرکت های زیر ثبت شده باشد . در غیر این صورت این شخصیت حقوقی نمیتواند فعالیت تجاری انجام دهد . 7 قسم شخصیت حقوقی تجاری قابل ثبت در ایران به شرح زیر است :

  1. شرکت با مسئولیت محدود
  2. شرکت سهامی ( خاص و عام )
  3. شرکت تضامنی
  4. شرکت نسبی
  5. شرکت تعاونی مصرف و تولید
  6. شرکت مختلط غیر سهامی
  7. شرکت مختلط سهامی

افراد با ثبت شرکت در ایران در هریک از اقسام فوق میتوانند فعالیت تجاری انجام دهند .
تفاوت در اقسام شرکت های فوق از منظر حقوقی بسیار است ولیکن به اجمال در ادامه مقاله به اهم تفاوت های شرکت های حقوقی تجاری قابل ثبت در ایران میپردازیم.

مفهوم شخصیت حقوقی غیرتجاری در مقال ثبت شرکت در ایران

در مقال ثبت شرکت در ایران و دیگر نقاط دنیا ، هدف از تولد یک شخصیت حقوقی همیشه امور تجارتی و خرید و فروش نیست و برخی مواقع نیز شخصیت های حقوقی با هدف ارائه خدمات متولد میشوند .
در این میان برخی از این شخصیت های حقوقی غیر تجاری کسب درآمد را هدف اصلی ایجاد خود می دانند که به آنها شخصیت های حقوقی انتفاعی گویند.

برخی مواقع نیز هدف این شخصیت های حقوقی غیر تجاری ارائه خدمات در زمینه علم و آموزش و تعلم و فرهنگ و…  به جامعه یا افرادی خاص و … می باشد که در قالب شخصیت های حقوقی غیر تجاری غیر انتفاعی از آنها یاد میکنیم.
از آنجمله میتوان به مدارس غیرانتفاعی ، بیمارستان ها ، انجمن و سندیکا ها و … اشاره نمود.

در ثبت شرکت در ایران موسسات از جمله اقسام شخصیت های حقوقی غیر تجاری هستند که به دو دسته زیر تقسیم میشوند :

  1. موسسات انتفاعی
  2. موسسات غیر انتفاعی

موسسات غیرانتفاعی نیز میتوانند مانند موسسات انتفاعی بابت ارائه خدمات خود وجه دریافت کنند مانند مدارس غیر انتفاعی و یا دانشگاههای غیرانتفاعی ولیکن هدف اصلی از خلق این شخصیت حقوقی بحث آموزش بوده است.

حال که با مفهوم شخصیت های حقوقی تجاری و غیر تجاری آشنا شدید در ادامه مقاله شما را با اقسام شرکت های تجاری آشنا خواهیم کرد تا بتوانید با آگاهی کامل شرکت و یا موسسه خود را برای ثبت شرکت در ایران انتخاب نمایید.

نکات مهم در ثبت انواع شرکت در ایران

همانگونه که در ابتدا مقاله توضیح دادیم در زمان ثبت شرکت در ایران میتوانید یکی از انواع شرکت های تجاری و یا غیر تجاری را انتخاب نمایید.
شرکت های تجاری به 7 نوع تقسیم میشوند که هریک قوانین خود را داشته و بزرگترین تفاوت آنها در میزان تعهدات شرکا و یا سهام داران در قبال دیون و بدهی ها به اشخاص ثالث می باشد .

در زیر به اجمال به معرفی هریک از انواع شرکت خواهیم پرداخت :

1- ثبت شرکت با مسئولیت محدود در ایران

ثبت شرکت با مسئولیت محدود در ایران یکی از انواع شرکت های قابل ثبت می باشد .
در این میان منظور از عبارت مسئولیت محدود اشاره به این موضوع دارد که مسئولیت هریک از شرکای شرکت در صورت بروز بدهی ها به میزان سهم الشرکه آورده شده در شرکت است و درصورتیکه موجودی شرکت کفاف بدهی ها را ندهد طلبکاران نمیتوانند برای جبران بدهی ها به اموال شرکای شرکت مراجعه نمایند.
این نوع شرکت در کشور آمریکا به اختصار LLC و در کشور آلمان به اختصار GmbH   نامیده میشود .
در زبان انگلیسی به شرکت با مسئولیت محدود Limited liability company  میگویند .

در قوانین ثبت شرکت در ایران برای ثبت یک شرکت با مسئولیت محدود حداقل شرکا دونفر باید باشند و حداقل سرمایه ثبتی مبلغ یکصد هزار تومان و تعداد اعضا هیات مدیره حداقل دو نفر باید باشند.
نیاز و الزامی به معرفی بازرس نبوده و مدیرعامل میتواند خارج از شرکا باشد.
در این نوع شرکت کلیه مبلغ سهم الشرکه شرکا بایستی در ابتدا به صورت نقد و غیر نقدی به صندوق شرکت تسلیم و تقویم گردد .

برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحه “ثبت شرکت با مسئولیت محدود ” مراجعه نمایید.

2- ثبت شرکت سهامی خاص در ایران

شرکت سهامی خاص یکی از انواع شرکت های سهامی می باشد و از جمله رایج ترین انواع ثبت شرکت در ایران می باشد در این نوع شرکت عبارت سهامی خاص به این موضوع اشاره دارد که یک سرمایه شرکت به قطعات مساوی به نام سهام تقسیم شده و هریک از سهامداران شرکت به میزان سهم آورده خود در دیون و بدهی های شرکت سهیم میباشند .
یعنی اگر دارایی های شرکت پاسخگو بدهی های شرکت نبود هر سهام دار میزان آورده خود یعنی به میزان سهام خود را از دست داده است دقیقا مانند شرکت با مسئولیت محدود و الزامی ندارد از دارایی های شخصی خود بدهی شرکت به طلبکاران را بپردازد.

دوم آنکه در این نوع شرکت کلیه سرمایه مورد نیاز شرکت بایستی توسط موسسین شرکت در بدو تاسیس شرکت تامین و 35 درصد آن را نزد یکی از بانکها در حسابی به نام ” شرکت در شرف تاسیس ” واریز نمایند.

سهام شرکت سهامی خاص در قوانین ایران در بورس قابل خرید و فروش نبوده ولیکن به راحتی این سهام توسط اشخاص قابل انتقال و خرید و فروش است .
در زبان انگلیسی به شرکت سهامی خاص Privately held company می گویند . تفاوت این شرکت با مسئولیت محدود در این است که نقل و انتقال سهام در این شرکت نیاز به مراجعه به دفتر خانه نداشته و برای ثبت شرکت حداقل به سه نفر نیاز است.

حداقل سرمایه در این نوع شرکت نیز یکصد هزار تومان در زمان ثبت شرکت در ایران است .
حداقل اعضای هیات مدیره بایستی سه نفر و مدیرعامل میتواند خارج از شرکا باشد ولیکن اعضای هیات مدیره حتما می بایست یک سهم از سهام شرکت را داشته باشند .

در این نوع شرکت دو نفر به عنوان بازرس و بازرس البدل بایستی حتما معرفی شوند و این افراد هیچگونه نسبتی نباید با اعضا هیات مدیره داشته باشند و جزو سهام داران نیز نباشند.

برای اطلاعات بیشتر مقاله ثبت شرکت سهامی خاص را مطالعه فرمایید .

3- ثبت شرکت سهامی عام در ایران

شرکت سهامی عام نیز یکی دیگر از شرکت های سهامی قابل ثبت در ایران میباشد. عبارت سهامی عام در انتهای نام شرکت به این مهم تاکید دارد که موسسین این شرکت حداقل 20 درصد سرمایه مورد نیاز شرکت را تامین نموده و الباقی آنرا با رعایت قوانین و مجوز های مربوطه به صورت پذیره نویسی از مردم در بورس اوراق بها دار تامین خواهند نمود و از سوی دیگر سرمایه این نوع شرکت نیز مانند شرکت سهامی خاص به قطعات مساوی به نام سهام تقسیم شده است.

در زبان انگلیسی ابن نوع شرکت را Public company می نامند .
تعداد شرکا در این نوع شرکت میتواند بسیار زیاد باشد از اینرو با جمع شدن سرمایه های کوچک در این نوع شرکت ها میتوان پروژه های بزرگ اقتصادی را بدون دقدقه مالی راه اندازی نمود.
حداقل تعداد 5 نفر شریک در این نوع شرکت بایستی وجود داشته باشد و میزان حداقل سرمایه مشخص شده برای ثبت شرکت سهامی عام در قوانین ثبت شرکت در ایران مبلغ پانصد هزار تومان مشخص شده است.
در این نوع شرکت حداقل 5 نفر نیز بایستی به عنوان اعضا هیات مدیره برگزیده شوند . بازرس شرکت سهامی عام شرکت های حسابرسی می باشند.

ثبت شرکت در ایران

4- ثبت شرکت تضامنی در ایران

یکی دیگر از اقسام شرکت های تجاری قابل ثبت شرکت در ایران ، شرکت تضامنی است . شرکت تضامنی شرکتی است که برای امور تجاری فیمابین دو یا چند شریک ایجاد میگردد و در نام این شرکت ها حتما می بایست از نام یکی از شرکا استفاده کرد و سپس از عبارت ” وشرکا ” و در صورتیکه افراد دیگر نیز هم نام باشند از عبارت هایی به مانند ” وبرادران ” و ” وپسران ” استفاده نمود .

این نوع شرکت ها بالاترین نوع تعهد شرکا به میزان مطالبات طلبکاران را داشته به طوریکه درصورتیکه مانده دارایی های شرکت کفاف بدهی طلبکاران را ندهد طلبکاران میتوانند به هرکدام از شرکا برای وصول کل بدهی خود مراجعه نمایند و تمامی شرکا در این نوع شرکت حالت تضامنی دارند .

حداقل تعداد شرکا مطابق قانون ثبت شرکت تضامنی در ایران برابر با دو نفر و اعضای هیات مدیره نیز دو نفر می بایست باشد علت آنکه برخی از افراد از میان انواع شرکت شرکت تضامنی را انتخاب میکنند این است که ، مشتریان و اعتبار دهندگان به شرکت تضامنی با آسودگی خاطر بیشتری نسبت به انواع دیگر شرکت با شرکت تضامنی داد و ستد میکنند زیرا در صورت ایجاد بحران اعتباردهندگان و یا مشتریان با یک نفر طرف هستند و نه با کل شرکت.

از اینرو بانک ها نیز به راحتی به این نوع شرکت ها وام اعطا مینمایند.
شرکت های تضامنی از پر اعتبار ترین انواع شرکت قابل ثبت در حوزه ثبت شرکت در ایران است.
از اینرو بیشتر تجارتخانه های معروف کشور و صرافی ها از این نوع شرکت استفاده نموده اند.

5- ثبت شرکت نسبی در ایران

یکی دیگر از انواع شرکت های قابل ثبت در ایران شرکت نسبی است . شرکت نسبی تمامی قوانینش بمانند شرکت های تضامنی بوده با این فرق که در شرکت نسبی طلبکار از اموال شخصی شرکا فقط به میزان سهم الشرکه آن شریک میتواند طلب نماید .
به عبارت ساده تر در شرکت نسبی که در قوانین ثبت شرکت در ایران به عنوان شرکتی تجاری آورده شده ، در صورتیکه دارایی های شرکت کفاف بدهی های شرکت را ندهد ، طلبکار میتواند به هریک از شرکا مراجعه نموده و شرکا به میزان سهم الشرکه خود در آن شرکت بایستی بدهی طلبکاران را پرداخت نمایند.
از باقی جهات این نوع شرکت مشابه شرکت تضامنی است.

6-ثبت شرکت مختلط سهامی در ایران

ثبت شرکت مختلط سهامی در ایران یکی دیگر از انواع شرکات های قابل ثبت در کشور می باشد.
از اینرو برای درک این نوع شرکت همانطور که از نامش پیداست این نوع شرکت از ترکیب دو نوع قرارداد مشارکت خلق میشود .

در حقیقت شرکت های مختلط سهامی شکلی از شرکت های تضامنی بوده که در آن برخی شرکا در قبال طلبکاران شرکت مسئولیت تضامنی داشته و برخی دیگر به نسبت سهام آورده خود در شرکت فقط نسبت به طلب کاران مسئول می باشند.
در این نوع شرکت حداقل شرکا  و هیات مدیره بایتی دونفر باشد .
در حقیقت گویا این نوع شرکت ها از دوجبهه شرکت تضامنی و شرکت سهامی تشکیل شده است.

ثبت شرکت ونک در ایران

7- ثبت شرکت مختلط غیر سهامی در ایران

شرکت مختلط غیر سهامی به شرکتی گفته میشود که در آن تعدادی از شرکا مسئولیت تضامنی نسبت به دیون داشته و تعدادی دیگر از شرکا مسئولیت محدودی برابر با سهم الشرکه خود دارند.
دراین نوع شرکت ها نیز تعداد شرکا حداقل دو نفر می باشد.

8-ثبت شرکت تعاونی تولید و مصرف در ایران

یکی دیگر از انواع شرکت های قابل ثبت در ایران شرکت های تعاونی تولید و مصرف می باشد. قوانین ثبت شرکت در ایران در مورد این نوع شرکت تعداد شرکا را حداقل 7 شخص و همچنین تعداد اعضای هیات مدیره شرکت تعاونی را فیمابین 3 تا 7 شخص تعیین نموده .

اعضا شرکت تعاونی بایستی تابعیت ایرانی داشته باشند و ممنوعیت قانونی نداشته باشند .
این نوع شرکت توسط هیات موسس تاسیس گردیده و هیات موسس اقدام به دعوت از اعضا واجد شرایط مینماید و سپس اساسنامه را تنظیم و از وزارت تعاون موافقت نامه تشکیل تعاونی مورد نظر را میگیرد. در شرکت تعاونی هریک از اعضا دارای یک رای بوده و خارج از میزان سهام آنها می باشد.

در شرکت تعاونی اعضا با هم برابر بوده و هیچ شخصی بر شخص دیگر برتری ندارد. در قوانین ثبت شرکت در ایران دو نوع تعاونی عام و خاص میتوان ثبت نمود.
تعاونی عام برای بیش از 500 نفر اعضا که اعضا آن میتوانند عموم مردم باشند و تعاونی خاص برای گروه خاصی همچون کارمندان یک اداره و … تشکیل میگردد.

9- ثبت موسسات غیر تجاری انتفاعی  و غیر انتفاعی :

یکی دیگر از اقسام حقوقی قابل ثبت در ایران موسسات می باشند که تمامی قوانین موسسات دقیقا مشابه شرکت مسئولیت محدود بوده با این تفاوت که در موسسات نمی توان فعالیت تجاری و بیا همان عملیات خرید و فروش را انجام داد و غالب درآمد موسسات از ارئه خدمات می باشد. حال آنکه موسسه انتفاعی و یا غیر انتفاعی باشد.

در این مقاله سعی کردیم به زبانی ساده ثبت شرکت در ایران را برای علاقه مندان به اختصار توضیح دهیم . برای اطلاع از شرایط لازم برای ثبت شرکت میتوانید مقاله مربوطه را مطالعه نمایید. در صورت داشتن هرگونه سوال و ابهامی میتوانید با کارشناسان خبره موسسه حقوقی ثبت ونک به شماره 02187790 تماس گرفته و از مشاوره رایگان ایشان بهره مند گردید.

امیدوارم توانسته باشم با زبانی ساده تمامی موارد حوزه ثبت شرکت در ایران را به اختصار برایتان بازگو نمایم در صورت داشتن هرگونه سوال میتوانید با کارشناسان ما به شماره 02187790 تماس حاصل فرمایید.

لطفا ما را در اینستاگرام ثبت ونک دنبال کنید .

نیازه به مشاوره رایگان دارید؟
همین الان تماس بگیرید

درخواست مشاوره

پیام در واتس اپ
مشاوره در واتس اپ
سلام.
چه کمکی میتونم بهتون کنم؟