تعیین نام شرکت های تجاری
نام هر شرکتی حاوی شخصیت و هویت و نوع فعالیت آن است. تمامی افراد حقیقی و شخصیت های حقوقی که با هر شرکتی طرف قرارداد می شن در ابتدا نام شرکت را میبینند و به همین خاطر انتخاب نامی پر معنا و زیبا از مزیت های شرکت های تجاری محسوب می شه.
در بعضی شرکت های تجاری، نام شرکت ، نام تجاری آن هم هست که در اینصورت دارای ارزش اقتصادی می شه و بعنوان بخشی از دارایی های شرکت به حساب میاد.
نام شرکت می تونه به فعالیت شرکت بستگی داشته باشه و مشخصه ای از فعالیت شرکت باشه و ممکنست فقط نامی خاص باشه اگر شرکت تضامنی باشه نام یک یا چند نفر از شرکا در نام شرکت میاد که در صورت خروج شخص یا اشخاصی که نامشان در نام شرکت قید شده، نمی تونه بدون انتخاب نام جدید تغییر نام جدید را بخواد چون نام شرکت متعلق به شرکت است و جزو دارایی های شرکت محسوب می شه.
امروزه برای عدم ثبت شرکت ها با نام های تکراری، طبق بخشنامه های اداره ثبت اسناد و املاک، اسامی تمام شرکت هایی که ثبت شده اند علاوه بر اطلاعات آنان در حافظه کامپیوترها ثبت می شه.
تعیین نام شرکت
تایید نام شرکت های تجاری و موسسات یکی از مراحل ثبت شرکت ها و موسسات است. متقاضیان با تعیین نوع شخصیت حقوقی نسبت به پیشنهاد نام شرکت در شرف تاسیس اقدام می کنن. مهلت اعتبار نام های تایید شده توسط ثبت شرکت ها که ثبت و آگهی می شه، نامحدود است. همینطور اعتبار نام تایید شده توسط ثبت شرکتها برای شرکت در شرف تاسیس و یا تغییر نام شرکت ثبت شده، سه ماه از تاریخ تایید آن هاست که این مدت برای شرکت های سهامی عام شش ماه از زمان تشکیل مجمع عمومی موسسین است
اسامی غیر قابل ثبت شرکت ها
- در نام پیشنهادی، ترکیبی از دو واژه فارسی تداعی کننده یک واژه بیگانه باشد.
- در صورتیکه فرق نام پیشنهادی با نام ثبت شده فقط در استفاده از پسوند جمع باشد.
- الفاظ بی معنی، زشت، مستهجن، مخالف موازین شرعی و قانونی و نظم عمومی و اخلاق
- اسامی دولتی و کشوری
- استفاده از عناوین و اسامی و اصطلاحات بیگانه
- نام و یا اسامی مختصر متعلق به دولت
- هیچگونه تشابهی با نام ثبت شده دیگری نداشته باشد
- دارای ریشه ی فارسی باشد. فرهنگستان ادب برای برخی کلمات،معادل مناسبی انتخاب نموده است.به عنوان مثال برای کامپیوتر، معادل فارسی رایانه، برای کلینیک معادل فارسی درمانگاه و همین طور بجای تکنولوژی واژه ی فن آوری یا فن آوران را در نظر گرفته است.
- لاتین نباشد.
- طبق شئونات جمهوری اسلامی باشد.
- از اعداد به صورت حروف استفاده شود.
- اسم خاص باشد.
انواع اسم در تعیین نام شرکت های تجاری
اسم بر دو گونه است:اسم خاص و اسم عام .
اسم خاص کلمه ای است که برای نامیدن هر چیز مثل شخص،حیوان،شیء یا مفهومی بکار می رود و حتی می تواند مستقیماَ نهاد یک جمله باشد.
اسم عام کلمه ای است که در مورد تمام موجودات زنده،اشیا و مفاهیمی که از یک نوع باشند دلالت دارد و بین همه ی آن ها مشترک باشد.(مانند کوچه،دختر،ظلم)
اسامی خاص به چهار دسته اند: اسم مخصوص انسان ها که تنها برای آدمیان بکار می رود مانند دیبا.
اسامی مخصوص حیوان ها که برای حیوانات به کار برده می شود مثل عقاب. اسامی مخصوص اماکن مختلف جغرافیایی که گویای یک منطقه ی جغرافیایی است مانند اروپا .اسم خاصی که منحصرا به یک چیز تعلق دارد و بیش از یکی نیست.
در ضمن، هر چند استفاده از اسامی شهرها،رنگ ها و اعداد در اسم شرکت مانعی ندارد اما این کلمات جزء اسم شرکت شمرده نمی شوند و اسم شرکت باید غیر از این کلمات شامل سه کلمه باشد. اسامی خاص جمع بسته نمی شود.
نکات دیگر در انتخاب نام شرکت
- از عناوین ایثارگران و شاهد و امثال هم که منحصرا تحت نظارت سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران است استفاده نشه.
- از عنوان های شعرا،دانشمندان و کاشفان در عصر حاضر استفاده نشه.
- ازحروف اول چند کلمه به عنوان اسم مخفف و یا ترکیبی از چند حرف استفاده نشه.
- حرف اول بعضی از کلمات مثل ام اچ بی نباشه.
- تکراری نباشد.
در تعیین نام شرکت های تجاری موارد مشخصی وجود دارد که نباید جزء اسامی اضافه شده به عناوین شرکت باشد. من جمله موارد زیر:
ملی – ایران – ملت – کشور – انتظام – نظام – نفت – پتروشیمی – دادگستر – بنیاد – سازمان – مرکز – بهزیست – بانک – بسیج – جهاد – آسانسور – آژانس – ایثار – ایثارگران – شاهد – شهید- آزاده – جانبازان – تکنو – فامیلی – فیلتر – نیک – باور – میکروبرد – تست – استار – تک – مدرن – پیک – امنیت – کارواش – فانتزی – شهروند – اقتصاد – میهن – جوانان – ایمان – دکوراسیون – هدف – سپاه – تکنیک – دیتا – تک نو – تکنولوژی – اورست – مونتاژ – ونوس – دفتر – ایتال – بیو – کنترل – متریک – مترلژی
قانون ممنوعیت استفاده از اسامی بیگانه
به منظور پاسداشت زبان فارسی و ترویج اسامی فارسی و جلوگیری از تبلیغ اسامی بیگانه که همگی از قوانین فرهنگی و اجتماعی به حساب میاد، استفاده از این اسامی ممنوع و باعث رد نام میشه با اینکه ثبت شرکت ها، امری تجاری و تخصصی در امور اقتصادی و سرمایه گذاری است.
استفاده از اسامی بیگانه مصطلح در انتخاب نام شرکت :
طبق ماده 4 آیین نامه اجرایی قانون ممنوعیت بکارگیری اسامی عناوین و اصطلاحات بیگانه، آن دسته از کلمات عربی و همچنین بعضی از واژههای متعلق به سایر زبانها که از دیر باز در زبان فارسی رواج یافته و هم اکنون جزیی از زبانفارسی محسوب میشه یا واژهها و اصطلاحات عربی برگرفته از متون و معارف و فرهنگ اسلامی که با بافت زبان فارسی معیار هم خوانی و تناسبداشته باشه واژه بیگانه تلقی نمیشه و استفاده از نام های مذکور جهت نام شرکت بلامانع است.
مانند تلفن، صندل، فلش، موکت، ویتامین، ایده، بیسکوییت، اسکناس ، استاندارد، موزه، صابون، سالن، روبان، ویلا، انفورماتیک، رادیاتور،سس، کنسرو، کنکور، ماشین، سماور، شوفاژ، پاساژ، تابلو، تیراژ، ادکلن، اکران، بالکن، و سایر موارد . ولی دیده شده در برخی موارد که اداره ثبت شرکتها با ثبت نام این اسامی بدون مستندات قانونی مخالفت کرده.
از طرف دیگر بسیاری از اسامی خارجی که در امور اقتصادی اجتماعی بازرگانی و پزشکی استفاده میشه به دلیل عدم جایگزینی واژه مناسب توسط فرهنگستان ادب و فارسی است.
اسامی مشارکتی خارجی چیست و چگونه استفاده می شوند؟
در تعیین نام شرکت های تجاری استفاده از اسامی خارجی در صورت مشارکت سهامدار خارجی امکان پذیر است. بعضی شرکت ها به دلیل صادرات و واردات کالا و خدمات و همچنین معاملات و مراودات بین المللی و جهت جذب سرمایه گذار خارجی و توسعه فضای کسب و کار از نام خارجی در نام شرکت خود استفاده می کنن.
با توجه به تبصره 3 ماده 57 خروج غیر تورمی از رکود و اصلاح مواد 1 و 6 و 7 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی و همچنین ماده 62 و 69 قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ، اعمال محدودیت در کسب و کار ممنوع است.
طبق ماده 7 آیین نامه اجرایی قانون ممنوعیت بکارگیری اسامی، عناوین و اصطلاحات بیگانه، تبدیل نام های خاص محصولات ساخت کشورهای دیگر به زبان فارسی الزامی نیست و تغییر اسامی مؤسسه هایی که این نوع محصولات را عرضه می کنن ضرورت ندارد.
به موجب مصوبه هیأت وزیران و تبصره الحاقی، اعطای اسامی خارجی به شرکت های که سرمایه گذار خارجی دارن پیش بینی شده. در تبصره الحاقی ماده 7 آیین نامه مذکور بیان گردیده است :
مؤسساتی که در سایر کشورها محصولاتی با نام تجاری خاص تولید می کنن در صورت سرمایه گذاری در ایران می تونن در ثبت شرکت سرمایه پذیر وعرضه محصولات تولید شده در ایران با رعایت سایر قوانین و مقررات مربوطه از نام شرکت خارجی سرمایه گذار و نام تجاری خاص محصولات یاد شده استفاده کنن.
در مورد ثبت شعبه و نمایندگی شرکت خارجی هم استفاده از نام شرکت مادر (خارجی) مانعی ندارد.
نام های بومی و محلی و قومی
استفاده از نام های بومی و محلی و قومی با محدودیت های جغرافیایی همراه است و استفاده از هر کدام فقط در حوزه جغرافیایی مربوط به آن ، در اداره ثبت همان مناطق قابل ثبت است.
با توجه به ماده 6 آیین نامه اجرایی قانون ممنوعیت به کار گیری اسامی، عناوین اصطلاحات بیگانه، افرادی که علاوه بر زبان فارسی به یکی دیگر از زبان های خاص اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی یا گویش های محلی و قومی رایج در بعضی مناطق ایران سخن می گن مجازند از اسامی خاص متعلق به آن زبان یا گویش در نامگذاری محصولات و موسسه ها و اماکن مربوط به خود در همان مناطق استفاده کنن.
فرهنگستان ادب و فارسی مرجع تشخیص اسامی بیگانه از اسامی بومی و محلی و قومی در زمان ابهام است. برای پی بردن به ریشه فارسی هر نامی استفاده از فرهنگ دهخدا، معین، عمید و همچنین سایت واژه یاب متداول است.
ممکن است به موجب قوانین و مقررات، تشکیل شرکت ها به صورت محلی و یا شهری و یا استانی پیش بینی شده باشه، اختصاص نام شرکت برطبق قانون به هر یک از شرکت های یکسان با نام و محل شهرستان امکان پذیر است. به عنوان مثال می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
– شرکت خدماتی شهرک های صنعتی (سهامی خاص) شهرستانی و استانی و تخصصی، به موجب قانون نحوه واگذاری شهرک های صنعتی،
– شرکت صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی شهرستانی و استانی در چارچوب اساسنامه و قانون مصوب سال 1380،
-شرکت های توسعه وعمران شهرستانی و استانی،
– سازمان های نظام رایانه ای شهرستانی و استانی و سایرموارد،
انتخاب نام شرکت با توجه به ماهیت شرکت های تجاری:
در شرکت های با مسئولیت محدود ماده 95 قانون تجارت که بیان می دارد: در اسم شرکت باید عبارت « با مسئولیت محدود» قید شود وگرنه آن شرکت در مقابل اشخاص ثالث تضامنی محسوب و تابع مقررات آن خواهد بود. در این نوع شرکت اگر اسم یکی از شرکا در نام شرکت قید بشه ، آن شریکی که نامش در نام شرکت آمده حکم شریک ضامن در شرکت های تضامنی را در برابر اشخاص ثالث دارد.
در شرکت های سهامی، باید قبل با بعد شرکت نوع شرکت که سهامی عام است یا سهامی خاص، در کلیه اوراق و آگهی ها قید بشه. ضرورت قید سهامی نیز از لحاظ اینست که محدود بودن مسئولیت شرکا به سهام آن ها برای معامله کنندگان و اشخاص ثالث معلوم باشد.
طبق ماده 117 قانون تجارت در شرکت های تضامنی، باید عبارت شرکت ضامنی و حداقل نام یکی از شرکا قید بشه. اگر در نام شرکت اسم تمامی شرکا قید نشه، باید بعد اسم شریک یا شرکایی که قید شده، عبارت « و شرکا » و یا « و برادران » ذکر بشه.
طبق ماده 184 قانون تجارت در شرکت های نسبی، باید عبارت شرکت نسبی و حداقل نام یکی از شرکا قید بشه. اگر در نام شرکت اسم تمامی شرکا قید نشه، باید بعد اسم شریک یا شرکایی که قید شده، عبارت « و شرکا » و یا « و برادران » ذکر بشه.
در شرکت های تعاونی نام شرکت با کلمه تعاونی آورده میشه.
طبق ماده 141 و 163 قانون تجارت در شرکت های مختلط سهامی و مختلط غیر سهامی باید در نام شرکت علاوه بر «شرکت مختلط» نام یکی از شرکای ضامن نیز ذکر بشه.
سامانه شناسه ملی اشخاص حقوقی کشور:
با کلیک بر روی عکس میتوانید وارد سایت مورد نظر شوید و درخواست تعیین نام دهید.